Mısırlılar 5 bin yıl önce bile yaraları iyileştirmek ve cilt hastalıklarını tedavi etmek için çinko merhemi kullandılar. Çinko pastilleri, C vitamini içeren kompleks bir üründür. Bileşimin bir parçası olan meyan kökü öksürüğü yatıştırır, ekinezya anti enflamatuar etkiyi arttırır.
Çinko, 300’den fazla enzimin bir parçası olup
yaraların iyileşmesini hızlandıran, kolajen ve proteinlerin sentezinden doğrudan sorumludur. Çinko, eklemler ve bağ dokusu oluşumu için gereklidir. Çinko içeren enzimler, RNA ve DNA’nın sentezinde büyük rol oynar, bu nedenle çinko eksikliği büyüme ve hücre bölünmesinin yavaşlamasına yol açar. Çinko, ana antioksidan enzimlerden biri olup, süperoksit dismutaz enziminin bir parçasıdır. Çinko, aynı zamanda insülinin de bir parçasıdır. Kemik oluşumu için gereklidir, tat ve koku alma duyarlılığını artırır. Çinko eksikliği olduğunda güçlü bağışıklık sisteminin oluşması imkansızdır. Çinko eksikliği olan kişiler genellikle sık ve uzun süreli bulaşıcı hastalıklardan muzdarip oluyorlar. Çinko, önemli immünojenik rolü oynayan lenfoid dokunun normal aktivitesi için gereklidir. Çinko, karaciğeri toksinlerden koruma becerisine sahiptir. Çinkonun erkek üreme hücrelerinin (sperm) gelişimi (spermatogenez) ve ergenlik sürecinde önemli rolü bilinmektedir; çinko eksikliği iyi huylu prostat hiperplazisine yol açar. Çinko eksikliği ile görme keskinliği azalır, anemi ve kilo eksikliği gelişir, alerjik dermatit ve kellik ortaya çıkar.
Aynı zamanda, çinkonun diğer biyolojik elementlerle etkileşimi çok önemlidir. Organların ve sistemlerin normal çalışmasını sağlamak için belirli bir oranda (10: 1) çinko ve bakır gereklidir. Vücuttaki çinko seviyelerinde olan düşüş ishal, böbrek hastalığı, karaciğer sirozu, şeker hastalığı oluşmasına neden olur, aşırı lif alımından dolayı dışkıda çinko atılımını artırabilir. Doğal çinko kaynakları: bira mayası, kırmızı yosun, yumurta sarısı, balık, fasulye, bakla, karaciğer, et, mantarlar, deniz ürünleri (istiridye, karides). Yonca, dulavratotu, biber, devedikeni, sığırkuyruğu, ısırgan otu, maydanoz, yabani yams, kuşburnu gibi bitkilerde çok miktarda çinko bulunur.
C Vitamini, bakterileri ve virüsleri yok ederek enfeksiyonla savaşan, lizozim ve interferon üretimini harekete geçiren, suda çözünen önemli bir antioksidandır. Biyoflavonoidlerle kombinasyon halinde C vitamini, kılcal duvarların ve bağ dokusu yapısının yapısal bütünlüğünü sağlar.
Glisin: beyin ve omurilik hücreleri içinde büyük miktarlarda bulunan bir amino asittir. Nörotransmiterdir (iletişimci) ve yatıştırıcı etkiye sahiptir. Beyin dokularındaki metabolik süreçleri düzenler, alkol arzusunu zayıflatır. Kas distrofilerle (kas güçsülüğü) olumlu etkisi vardır, sinirliliği azaltır ve uykuyu düzenler.
Paslı (kırmızı) karaağaç (Ulmus rubra) – güçlü bir anti enflamatuar, yara iyileştirici etkiye sahiptir. Böbrek ve hepatik kolik, eklem ağrısı, iltihaplanma için kullanılır.
Arabinogalaktan: bitkilerde, mantarlarda ve bakterilerde yaygın olarak bulunan suda çözünen bir bitki polisakkarididir. Bu madde, doğal öldürücü hücrelerin ve makrofajların aktivitesini uyararak bağışıklık sistemini destekler.
Guar zamkı (Cyamopsis tetragonoloba): suda çözülen ve nişasta içermeyen polisakkarittir (galaktomannan). Bağırsaklarda şeker ve kolesterol emilimini azaltır, kan şekeri ve kolesterol seviyelerini düşürür. Şeker hastalığı ve aterosklerozun (damar sertleşmesi) tedavisinde ve önlenmesinde kullanılır.
Ekinezya purpurea (Echinacea purpurea): bitkisinin kökünde bulunan kafeik asit glikozit, vücudun bulaşıcı ve viral enfeksiyonlara karşı direncini arttırır ve iyileşmeyi hızlandırır. Diğer bir bileşen olan ekinasin, kortizona benzer etkiye sahiptir, yaraların iyileşmesini hızlandırır. Lökosit sayısını artırır, makrofajları, granülositleri ve T- lenfositleri aktive eder. Bazı bitki polisakkaritleri, interferon üretiminin artmasına neden olur. Ekinezya, hastalığın başlamasını önleyebilen veya semptomları hafifletebilen makrofajların aktivitesini artırır. Ekinezya bakterilere karşı, fungisidal, antiviral, antialerjik etkiye sahiptir. Enflamatuar hastalıklarda (romatizma, poliartrit, prostatit, kadın hastalıkları), üst solunum yolu hastalıklarında, çeşitli yara süreçlerinde (trofik ülserler, osteomiyelit), mikrobiyal egzamada etkilidir.
Meyan kökü (Glycуrrhiza glabra) sarayıcı, balgam söktürücü ve hafif müshil etkiye sahiptir. Saponinler, salgıyı uyarır, yoğunluğu düşürür, akciğer ve bronş balgamlarını söktürür. Bu nedenle meyan kökü, öksürüğün eşlik ettiği akciğer hastalıkları için balgam söktürücü şuruplara dahil edilir. Biyoflavonoidlerin etkisi ile ilişkili olan anti enflamatuar ve antispazmodik bir ajan olarak kullanılır.
İçindekiler
Çinko içeren pastiller C vitaminin ve çinkonun ek kaynağıdır.
1 pastil: çinko (çinko asetat ile) – 5 mg (normal tüketimi miktarının (NTM)’nin % 41,7 ); fruktoz – 410 mg (NTM’nin % 1.17’si); ksilitol – 150 mg (NTM’nin % 1’i); maltodekstrin – 242.4 mg; C vitamini (askorbik asit, sodyum askorbat) – 100 mg (NTM’nin % 111’i); glisin – 75 mg (NTM’nin % 3’ü); paslı karaağaç kabuğu (Ulmus rubra) – 25 mg; arabinogalaktan (Cyamopsis tetragonoloba) – 15 mg; guar sakızı – 20 mg; Ekinezya kökü (Ekinezya purpurea) – 10 mg; meyan kökü özü (Glycуrrhiza glabra) – 5 mg.
Yardımcı maddeler: Selüloz, süt ürünü olmayan beyazlatıcı (ayçiçek yağı beyazlatıcı, kalsiyum kazeinat, dikalsiyum fosfat, maltodekstrin), stearik asit, portakal aroması, şeftali aroması, magnezyum stearat (sebze), silikon dioksit, okaliptüs yaprağı yağı, L-mentol, nane yağı.
Kullanım şekli
Yetişkinler için yemekle birlikte günde 1-2 pastil. Süre 1 aydır.
Endikasyon dışı haller: kişisel intolerasyon, hamilelik, emzirme.